Začetni tečaj fotografije

Začetni tečaj fotografije

Skrivnost ustvarjanja čudovitih fotografij je v poznavanju delovanja fotoaprata, svetlobe in kompozicije. Na tem tečaju se bomo naučili, kako deluje fotoaparat, kakšni so njegovi osnovni sestavni deli, kaj so svetlobni trikotnik, kompozicija in kvaliteta svetlobe. Tečaj bo razdeljen na teoretični in praktični del z obilo vaje. Po zaključenem tečaju boste znali praktično s katerimkoli fotoaparatom posneti čudovite fotografije. Tečaj je namenjem tako popolnim začetnikom kot tudi tistim, ki ste “nekaj malega” že fotografirali.

 

KAJ: Osnovni tečaj fotografije
KDAJ:  Ponedeljek, 19.2.2024 ob 17:30 
KJE: Maribor, natančno lokacijo prejmete po e-pošti ob prijavi
KAKO: 5 zaporednih srečanj po 3 ure (ob ponedeljkih), teorija, praksa, foto-potep, foto kritika
CENA: 250 Eur / osebo
PRIJAVE DO: 16.2.2024 do 23:59 ure 
MENTOR: moja malenkost (Grega T. Bohinc)

Pozdravljen/a in hvala, da se zanimaš za moj osnovni tečaj fotografije!

Ta tečaj je namenjen tako popolnim začetnikom, kot tudi tistim, ki ste “nekaj že fotografirali”, a ne veste točno, kako fotoaparat deluje, kaj vpliva na dobro osvetlitev vaše fotografije, kako jo kreativno izboljšati ter iz vaše opreme izvleči največ, kar premore. In premore veliiiko več, kot se ti zdi! Premore pro-level kvaliteto, a tega verjetno sploh (še) ne veš! 🙂

Na tem tečaju se bomo naučili, kako deluje klasični DSLR fotoapat (zaslonka, zaklop in občutljivost senzorja), kaj je svetlobni trikotnik, kaj kompozicija, kakšne objektive vse poznamo in zakaj ter kako jih uporabljamo, različne načine ostrenja (fokusiranja), nekaj malega o svetlobi in še nekaj kreativnih tehnik (zamegljeno ozadje, dolga ekspozicija, silhuete, ipd.). Oborožili se bomo z vsem osnovnim znanjem, ki je potrebno za ustvarjanje čudovitih fotografij. Po tem tečaju tvoje fotografsko življenje nikoli več ne bo enako. 🙂

Tečaj bo potekal ob ponedeljkih ob 19h, dolg približno dve uri. Dobili se bomo 5x, torej pet zaporednih ponedeljkov, najmanj enkrat pa se bomo skupaj odpravili tudi na foto-potep. O datumu in obliki foto-potepa se bomo dogovorili skupaj. Na predavanjih bo poudarek na teoriji in preizkušanju fotoaparata, nastavitvah itd., nato pa boste tečajniki dobili domače naloge, da tekom tedna posnamete nekaj fotografij in teorije uporabite še v praksi. Nekaj posnetih fotografij bomo na naslednjem srečanju potem pogledali, pokomentirali, ugotovili kaj JE in kaj NI bilo prav itd.

Na zadnjem ponedeljkovem srečanju bomo ob koncu naredili še finalno fotokritiko, kjer bo vsak tečajnik po želji lahko predstavil do 5 svojih najboljših fotografij, ki jih je posnel tekom tečaja. Fotogrfije bomoprojicirali na platno in jih konstruktivno pokomentirali; kaj JE bilo ok in kaj NE, ter kaj bi bilo moč še malce izboljšati.

Ob koncu tečaja bo vsak udeleženec, ki se bo tečaja udeležil v celoti in opravil domače naloge, prejel še certifikat o uspešno opravljenem tečaju. Super, kajne? 🙂

Kaj bomo počeli?

Na tečaju se bomo spoznali z zgradbo fotoaparata, kako delujejo njegovi posamezni deli ter kakšne kreativne učinke imajo na zajete fotografije. Spoznali se bomo s svetlobnim trikotnikom in kako deluje, z lastnosmi in kvalitetami svetlobe, kaj je to F-stop, naredili pregled objektivov in njihove namene uporabe, spoznali osnove kompozicije in še kaj.  Vse naučeno bomo sproti  povadili in potestirali.

Kaj NE bomo počeli?

Na tečaju se ne bomo učili poziranja modelov, fotografiranja produktov, porok ipd. Kakšen nasvet bom seveda že z veseljem podelil z vami, a osredotočali se bomo predvsem na razumevanje mehanike fotoaparata, osvetlitve in kompozicije. Na tečaju se NE bomo učili kako uporabljati bliskavico (fleš) ter tudi ne fotografije s pametnimi telefoni (phonegraphy). 😉

Za koga je tečaj primeren?

Tečaj je primeren tako popolnim začetnikom, kot tudi tistim, ki že nekaj malega znate, a še nimate popolne kontrole nad vašim  fotoaprataom in osvetlitvijo, morde še ne znate gledati “s fotografskimi očmi” ipd. Tečaj je primeren tudi za večje otroke, recimo najstnike, ki so sposobni ostati skoncentrirani približno 2h, hehe. Starši sami presodite, ali je vaš najstnik primeren za obisk takšnega tečaja. 🙂

Kaj boš od tečaja odnesel/a?

En polhen lepih spominov in izkušenj ter znanja! Cilj mojih tečajev je zmeraj ta, da se s pridobljenim znanjem znaš znanjti v vsaki svetlobni situaciji. Če ne drugače pa vsaj veš, kako začeti. Po opravljenem tečaju ti bo jasno, kako  fotoaprat deluje in katere spremenljivke vplivajo na dobro osvetlitev, tehnično in kreativno kvaliteto fotografije.  Po domače, znal/a boš naredili lepe fotografije in natančno boš vedel/a, kako si do njih prišel/a in zakaj so tako lepe.

Ta tečaj bo super izhodišče za vse nadaljnje napredne tečaje.

Obvezna oprema?

Vsak udeleženec mora na tečaju imeti svoj DSLR ali SLR fotoaprat, spominsko kartico, polnilec, baterije in najmanj en objektiv. Fotoaparat je lahko tudi kompakten (po domače, trotl ziher kamera) v kolikor omogoča fotografiranje v M (manual mode) načinu.

 

NEOBVEZNA a priporočljiva OPREMA?

Fino je, če imate udeleženci tudi svoje fotografsko stojalo – tripod. To naj bo takšno, da lahko z lahkoto prenese težo vašega fotoaparata z objektivom. 

Za obdelavo fotografij na računalniku zelo toplo priporočam uporabo programov Adobe Photoshop ter Adobe Lightroom. Brezplačno 7 dnevno testno različico si lahko preneseš in namestiš na svoj računalnik ali tablico tukaj, obstaja pa še brezplačna alternativa Rawtherapee.

COVID-19

Na tečaju bomo seveda upoštevali vse varnostne smernice, kot bodo v dotičnem času v veljavi. Maske bodo najbrž obvezne, razkuževanje rok,  ohranjanje primerne varnostne razdalje itd.. 

Prijava na tečaj

Prijave na tečaj potekajo do 19.3.2023 do 23:59 ure, na info@gregabohinc.com.

Na tečaj se prijaviš tako, da pošlješ e-pošto, kjer v zadevo (subject) napišeš: “Prijava na osnovni tečaj fotografije”, v besedilo pošte pa:

– tvoje ime in priimek ter starost
– telefonsko številko in e-poštni naslov
– tvoje dosedanje fotografske izkušnje (čisto na kratko)
– zakaj se udeležuješ tečaja in kaj bi želel/a od njega odnesti
– po želji še kakšno tvoje osebno sporočilo (npr. kakšno pivo ali sok rad/a piješ) 😛

Po poslani e-pošti boš povratno prejel/a potrditev prijave še z moje strani ter podatke o plačilu

Vprašanja?

Pokličeš me lahko na 040 / 473 – 813 (Grega) ali pišeš na info@gregabohinc.com in z veseljem ti odgovorim!

Se že veselim našega fotografskega druženja in učenja! 🙂

Bodi fajn!
Grega

Nazaj na Vrh
Close Zoom